Itt a húsvét! Megmutatom, milyen finomságokat készítenek a spanyol háziasszonyok. Öt egyszerű recept, öt ízvilág: próbáld ki mindet húsvétra!
1. Zöldséges tonhaltorta
Hozzávalók:
1 kg fagyasztott zöldség (franciasaláta keverék vagy mexikói keverék)
fél dl olívaolaj
fél dl almaecet
1 csésze majonéz
1 tubus krémsajt/turistasajt
1 tonhalkonzerv
1 zacskó zselatinpor
só, bors
Elkészítés:
A fagyasztott zöldségeket roppanósra megpárolom sóval ízesítve, az olívaolajjal együtt. A majonézt, krémsajtot, ecetet és a tonhalat összekeverem, ha a tonhal nagyon darabos, botturmixszal pépesítem. Sóval, borssal, almaecettel ízesítem. Ha a zöldségek kihűltek, elvegyítem a tonhalas masszával. A zselatint a csomagoláson található instrukció szerinti mennyiségű vízzel felfőzöm, kevergetés közben hagyom hűlni, ha már langyos, a zöldséges masszához keverem, jól elvegyítem. Vizezett tortaformába öntöm, legalább két órán át hűtőszekrényben dermesztem. Kitűnő kísérő a hideg sonkatálhoz!
2. Lazac padlizsánsalátával
Hozzávalók:
2 padlizsán, 2 paradicsom, 2 cukkini, 2 hagyma, 1 kiskanál édeskömény, 2 kanál olívaolaj, 1 lazacfilé, hozzá só, bors, citrom, fekete olívabogyó, 2 kanál olívaolaj.
Mártáshoz:
1 pohár natúr joghurt
Lazac padlizsánsalátával
1 joghurtos pohár majonéz
1 gerezd fokhagyma
currypor ízlés szerint
A padlizsánt felkockázom, negyed órára sós vízbe áztatom, hogy keserű ízét elveszítse. A paradicsomot, a cukkinit és a hagymát kockákra felvágom, összekeverem a lecsöpögtetett padlizsánnal, az édesköménnyel és az olívaolajjal. Teflonos tepsibe teszem, kb. másfél órát sütöm, hogy jól megbarnuljanak a zöldségek. Közben a lazacot megszórom a sóval, borssal, citromkarikákkal díszítem, teflonos tepsiben két kanál olívaolajon 10 perc alatt átsütöm. Fekete olívabogyóval díszítem. A majonézt, a natúr joghurtot, a préselt fokhagymagerezdet és a curryport összekeverem, ha készen van a zöldségmix, vagy leöntöm, vagy mellé tálalom a lazaccal együtt. Könnyű, kímélő étel a sonkarengeteg közepette! Lazac helyett bármilyen szálkamentes tengeri hallal elkészíthető.
3. Galíciai töltött tészta
Hozzávalók:
Tészta – 5 dkg élesztő, 2,5 dl langyos víz, 1 kiskanál cukor, fél kg liszt, fél dl olaj, 2 kiskanál só.
Töltelék – 3 közepes hagyma, 2 paradicsom, 1 paprika, 3 gerezd fokhagyma, 4 tengeri halfilé, 1 konzerv tonhal, 1 konzerv szardínia, petrezselyem, 10 dkg zöld olívabogyó, só, bors, olaj, 1 felvert tojás.
Elkészítés:
A lisztet egy tálba öntöm, közepébe mélyedést készítek, beleteszem az élesztőt, a cukrot, a sót, majd beleöntöm a langyos vizet. Puha tésztát készítek, a végén beledolgozom az olajat is. Meleg helyen egy órát kelesztem, közben elkészítem a tölteléket: a hagymát megdinsztelem és rádobom a kockára vágott zöldségeket, a zúzott fokhagymát, a kockára vágott halfilét és a tonhalat. Pár percig párolom, majd petrezselyemzölddel ízesítem és hagyom kihűlni.
Ha a tészta megkelt, kettéveszem, az egyik felét kinyújtom és zsírozott, lisztezett magas peremű tepsibe, porcelántálba fektetem, hogy túlérjen a peremén. A szardíniák gerincét eltávolítom, egyesével a tésztára fektetem. Ráöntöm a zöldséges halmixet, majd beborítom a tészta másik felével, a szélét összenyomkodom, hogy összezáródjon. A felvert tojással megkenem, néhány helyen beleszúrom a kést a tetejébe, sütőben aranybarnára sütöm.
Nagyszerű étel nagypéntekre, hiszen csak halat tartalmaz, ideális böjti fogás!
4. Húsvéti minikoszorúk
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 5 dkg vaj, fél dl tej, 2 kanál cukor, 2 tojás, vanília aroma, 1 citrom és 1 narancs reszelt héja, a díszítéshez plusz 1 felvert tojás, dió, mazsola, mandula vagy kandírozott citrom- és narancshéj, cukorgyöngyök.
Elkészítés:
Az élesztőt a tejjel, cukorral felfuttatom. A liszt közepébe mélyedést készítek, beleteszem a tojásokat és a vajat, majd beleöntöm az élesztőt is. Ízesítem a reszelt citrom- és narancshéjjal, a vaníliaaromával, majd az egészet összegyúrom. Lágy tésztát kapok, melyet langyos helyen egy órát kelesztek. Ha megkelt, kis labdákat formázok belőle, összesen 20-24 darabot, majd fánk alakúra formázom, közepét kilyukasztom. Zsírozott, lisztezett tepsibe teszem, tetejét tojással megkenem és ízlés szerint nyomkodok bele diót, mandulát, kandírozott gyümölcshéjat vagy mazsolát. Kb. 20 perc alatt sülnek aranybarna tetejűvé.
5. Húsvéti tojáscsibék
Ez a kedves és egyszerű húsvéti recept nagy örömet szerez a legkisebbeknek is, hiszen alkotni vágyó, segíteni akaró gyerekek is könnyen elkészíthetik a csibéket.
Hozzávalók:
6 tojás
1 kis konzerv olajos tonhal
3 kanál majonéz
1 kisebb sárgarépa
1 kisebb paradicsom
3 fekete olívabogyó
bors
Elkészítés:
Sós vízben keményre főzöm a tojásokat, forrástól számított tíz perc alatt. Amikor megvannak, megpucolom mindet és cikkcakkban vágom fel a fehérjét, a repedező tojást utánozva. Kiemelem a sárgáját, villával összetöröm és hozzáadom a lecsöpögtetett tonhalkonzervet, a majonézt, a borsot, csipetnyi sót. A tojásokat megtöltöm, a csibék szemét fekete olívabogyóból kifaragom, kis taréjnak a paradicsomból vágok ki cikkelyeket, csőrnek pedig a sárgarépából faragok háromszögeket.
Jó étvágyat minden spanyol ételhez! Ha kedved szottyan az ünnepek alatt tanulni is, ITT találsz rengeteg spanyol online tananyagot.
Nagyon szépen köszönöm a sok -sok ” érdekességet ” Spanyolországról,a spanyolokról.Főként a húsvéthoz köthető népszokásaik keltették fel a figyelmemet! Még egyszer köszönöm!