A sangría után jön valami ütősebb: a Mexikóból származó tequila. Most megtudhatod, mióta létezik, hogy mit szólnak a mexikóiak, ha sóval és citrommal iszod, és mi a helyzet azzal a bizonyos kukaccal a tequilás üvegben.
Tequila Mexikóból – máshonnan nem is jöhetne!
Mexikói, de nem országos
Bár a tequilát mexikói italként ismerjük, neve pedig védett hazájában, valójában csak egy bizonyos régióban, Jalisco megyében szabad gyártani, mivel onnan ered az ital. Konkrétan, egy Tequila nevű városkában kezdték meg a gyártást még a XVI. században. A mexikói alapanyag (az agave kaktusz) mellé kellett egy adag spanyol leleményesség is: a legenda szerint a Közép-Amerikába érkező spanyol telepesek hiányolták az otthon megszokott brandyjüket, ezért az általuk már ismert desztillációs technikát átvitték a kontinensre, és ottani alapanyagból készítettek egy kis kontyalávalót. Előtte az indiánok más “technológiával” gyártották a mezcal-t, mely szintén az agave nedvéből készül. A két ital a mai napig teljesen eltér egymástól.
Tequila fajták
A szigorú szabályozások kiterjednek a gyártástól a csomagoláson át az ital agave-tartalmáig mindenre. A legjobb minőséget a tequila puro jelenti, mely 100%-ban agave kaktuszból kinyert cukrokat tartalmaz, míg a tequila mixto kukoricaszirupot és cukornád levét is tartalmazza, de kikötés, hogy minimum 51%-ban agavéből kell állnia.
Középen egy tequila puro
2006-ban Mexikó olyan törvényt hozott, mely szerint csak náluk szabad tequilát palackozni. Kaliforniában viszont, ahol kihelyezett palackozó üzemek találhatók, több száz ember munkahelyét veszélyeztette a rendelet, ezért az USA és Mexikó megegyezett: az üzemeket nem kellett bezárni, a palackozás viszont szigorú felügyelők tekintete mellett folytatódhatott csak tovább.
Hogyan idd a tequilát?
Fel-fellángoló antialkoholista énem értetlenül kérdezi: miért kell meginni egy olyan italt, aminek annyira rossz az íze, hogy előtte sót kell nyalogatni, utána meg citromot kell szopogatni? Ha valaki értelmes választ tud erre küldeni, elküldöm neki ajándékba az Escalera e-bookot, becsszó.
Addig is: ha efféle praktikákhoz kell folyamodnod, hogy a “csodás” nedű eljusson a gyomrodig visszabukfenc nélkül, akkor biztos, hogy nem tequila puro-t iszol. A mexikóiak szerint a “gringó” amerikaiak találták ki a sós-citromos tequila-ivást és a hollywoodi filmek terjesztették el világszerte. Egy mexikói más utakat választ: vagy színtiszta agave-tequilát iszik, és akkor nem kell segédeszköz, mert (állítólag) finom az agave cukor íze, vagy az ún. sangrita-val gurítja le a tequiláját, de nem egy kortyra, mint a buta amcsik, hanem kortyolgatva: egy kis sangrita, egy kis tequila (a sangrita gyümölcslevekből álló, alkoholmentes ital).
Na de hol a kukac?
Ha hiányolod a kukacot, hiszen te is úgy tudtad, hogy a tequila üvegébe rejtik a barbár mexikóiak, ki kell, hogy ábrándítsalak: az állatka a mezcal palackjában kerül tartósításra, mely, mint fentebb említettem, szintén agave-ból készül, de más technológiával. A szegény állat arra hivatott, hogy az alkoholtartalmat bizonyítsa, mert olyan szép friss színe marad, mintha csak ma rakták volna üvegbe.
Mindenkinek kellemes tequilázást kívánok, most mennem kell, mert nagyon innék egy pohár…kókusztejet.
Forrás:http://es.wikipedia.org/wiki/Tequila
http://www.coctelybebida.com/articulo/mitos-sobre-el-tequila/
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: