A mediterrán étrend egy homogén táplálkozási szokásrendszer, mely a Földközi-tenger partvidékén alakult ki, így érinti Olaszország, Franciaország és Spanyolország déli részeit is. Bizonyított tény, hogy a követőinél jelentősen csökken a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.
A standard étrendről sok cikket találhatsz, én most a Spanyolországban is bevett mediterrán étrend elemeit szedem sorba.
- Az elsődleges zsírforrás az olívaolaj, annak is az extra szűz változata. Ezt a salátákra teszik (almaecettel együtt), így “könnyen csúszik” és az emésztést is segíti.
- Mivel nem divat az olajban sütés, nincs is szükség másféle olajra. A húsokat párolják, sütőben sütik, vagy vaslapon (ez az “a la plancha” elkészítési mód, amit minden étlapon megtalálhatsz). A grillezés is nagyon népszerű.
- Ha már a húsoknál tartunk: a vörös húsok helyett a csirkét és a pulykát választják, na meg persze a halakat és a tenger gyümölcseit. Nekik könnyű, mi hiába keresnénk tintahalat a Balatonban… Szerencsére itthon már egyre több boltban és piacon gondolnak a tengeri herkentyűk szerelmeseire is.
- A köretek is teljesen mások: nincs sült krumpli és rizs, legalábbis nem a hagyományos étrendben. Jobban szeretik a párolt zöldségeket vagy a salátákat a húsok mellé. Emlékszem, amikor multinál dolgoztam (kemény 5 hónapig azt hittem diploma után pár évvel, hogy nem leszek tanár – mindenkinek vannak rossz időszakai 🙂 ), elmentünk Madridba meglátogatni az ottani kollégákat, és a cég büféjében ebédeltünk. A hatalmas szelet sült hal mellé salátát ettem köretnek, és úgy jóllaktam, hogy délután már egy falat sem ment le a torkomon!