Spanyolországban és más dél-európai vidékeken méltán ismert és elismert a mediterrán étrend. Te mit tudsz róla?
A mediterrán étrend egy homogén táplálkozási szokásrendszer, mely a Földközi-tenger partvidékén alakult ki, így érinti Olaszország, Franciaország és Spanyolország déli részeit is. Bizonyított tény, hogy a követőinél jelentősen csökken a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.
A standard étrendről sok cikket találhatsz, én most a Spanyolországban is bevett mediterrán étrend elemeit szedem sorba.
- Az elsődleges zsírforrás az olívaolaj, annak is az extra szűz változata. Ezt a salátákra teszik (almaecettel együtt), így “könnyen csúszik” és az emésztést is segíti.
- Mivel nem divat az olajban sütés, nincs is szükség másféle olajra. A húsokat párolják, sütőben sütik, vagy vaslapon (ez az “a la plancha” elkészítési mód, amit minden étlapon megtalálhatsz). A grillezés is nagyon népszerű.
- Ha már a húsoknál tartunk: a vörös húsok helyett a csirkét és a pulykát választják, na meg persze a halakat és a tenger gyümölcseit. Nekik könnyű, mi hiába keresnénk tintahalat a Balatonban… Szerencsére itthon már egyre több boltban és piacon gondolnak a tengeri herkentyűk szerelmeseire is.
- A köretek is teljesen mások: nincs sült krumpli és rizs, legalábbis nem a hagyományos étrendben. Jobban szeretik a párolt zöldségeket vagy a salátákat a húsok mellé. Emlékszem, amikor multinál dolgoztam (kemény 5 hónapig azt hittem diploma után pár évvel, hogy nem leszek tanár – mindenkinek vannak rossz időszakai 🙂 ), elmentünk Madridba meglátogatni az ottani kollégákat, és a cég büféjében ebédeltünk. A hatalmas szelet sült hal mellé salátát ettem köretnek, és úgy jóllaktam, hogy délután már egy falat sem ment le a torkomon!
Paella, az egyik legtipikusabb spanyol étel
- A másik meglepetés a desszerteknél ért: nem találtam csokit, tejberizst, cukrászdai sütit, miegymást. Voltak viszont szép szelet görög-és sárgadinnyék, barackok, és persze a spanyol puding, ha valaki mégis édeset enne. A desszertként való gyümölcsfogyasztás is a mediterrán étrend szerves része.
- A fokhagyma, vöröshagyma, valamint a fűszernövények kedvelt ízesítők a húsok elkészítésénél. Ha úgy szeretnél főzni, mint a spanyolok, mindig legyen otthon zsálya, bazsalikom, oregano, majoránna, rozmaring!
- A friss termékeket mindig előnyben részesítik a fagyasztottal szemben, és ahol csak lehet, rostot fogyasztanak. Ezért van annyi zöldség és gyümölcs az étlapon.
- A mediterrán étrend azt is javasolja, fogyasszunk minden főétkezés után egy deci vörösbort. Ha te is akkora antialkoholista vagy, mint én, jobban teszed, ha meleg teát iszol az ebédhez. Igaz, én ezt a keleti étrendből emeltem át, de joggal, hiszen a zöld tea ugyanannyi antioxidánst tartalmaz, mint a vörös szőlő, egyéb jótékony hatásairól nem is beszélve. A meleg ital az emésztést is serkenti. Zöld tea helyett a menta, citromfű, vagy bármilyen más gyógyfűből készült tea szuper élmény lesz!
Természetesen, a spanyolok is rabjai lettek a “nyugati táplálkozásnak”, így tele vannak gyorséttermekkel. Ha kilátogatsz hozzájuk, ugyanannyi elhízott embert fogsz látni, akárcsak itthon. Kár, hogy ilyen egészséges diéta is feledésbe tud merülni, de a te konyhádban tovább élhet a hagyomány! Kerestem hozzá pár receptet, próbáld ki valamelyiket holnap! Ja, spanyol nyelvűek, de gondolom, ez nem akadály! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: