Híres spanyol épületek I. – La Basílica de la Sagrada Familia

2011 június 16. | Szerző:

Hogy ne mindig csak a nyelvtanulásról legyen szó, egy szemet gyönyörködtető cikksorozatot indítok, melyben megismerheted Spanyolország legnépszerűbb műemlékeit, történetüket és pár érdekes adatot. Az első részben a Sagrada Familia bazilikát mutatom be.

600x6004

És hogy miért ez a templom az első cikkem főszereplője? Mert 2006 óta ez az épület Spanyolország leglátogatottabb műemléke, és mert elkészülte után a világ legnagyobb bazilikája lesz.

Az épület sajátos története 1882-ben kezdődött, de az intenzív munkálatok Antonio Gaudí, kiváló építész keze alatt indultak (aki, ha nem élt volna, Barcelona most korántsem lenne olyan látványos, mint amilyen). Ő rengeteg újítást vezetett be, például darukat építtetett, hogy a nehéz köveket gyorsabban lehessen a helyükre emelni, és még műhelyt is rakott össze, hogy a tervezés, a makettépítés a templom közvetlen közelében mehessen végbe. A műhelyben makettet készített a homlokzaton elhelyezendő szobrokról, először szalmabábukkal, amelyeket gipsszel öntött le, így kísérletezte ki a figurák pózait. A végső fázisban a szobrokat kőből faragta ki.

Gaudí évtizedeket szentelt fő művének, de sajnos egy halálos kimenetelű villamosbaleset véget vetett életének. 1926-os halála után építészek váltották egymást a templom munkálatainál, akik követték Gaudí elképzeléseit a kivitelezés során.

A templom másik érdekessége, hogy kizárólag adományokból épül (talán ezért fogják csak 2030-ra befejezni). Tavaly nyitották meg belső terét, kívül még építés alatt áll.

Amikor pár éve egy barátnőm meglátogatta a templomot, belül még fütyörésző munkások dolgoztak, a magnóból pedig bömbölt a popzene. Aki most megy Barcelonába, már felszentelt helyre léphet a bazilikában, amit 2010 novemberében a Pápa avatott fel.

Igazi libabőrös élmény lehet részt venni egy orgonakoncerten a bazilikában, a kórus ugyanis négy oldalról körbefut a falon, a kóristák tehát a hallgatóság feje fölött állnak. Fantasztikus az akusztika!

Íme a bazilika hivatalos honlapja, sok képpel, a templom történetével és Gaudí életrajzával:

http://www.sagradafamilia.cat/sf-cast/?lang=0

Természetesen a wikipedia-n is megtalálod az oldalát. Magyarul csak töredéke van fent a spanyol verziónak, ha teheted, spanyolul olvasd el:

http://es.wikipedia.org/wiki/Bas%C3%ADlica_de_la_Sagrada_Familia

Te voltál már a Sagrada Familia Bazilikában? Milyen élmény volt?

Keresés a honlapon

Kapcsolat

Jusztin Ági
www.spanyolonline.hu
info@spanyolonline.hu
Skype: spanyolonline
Dancsok-Jusztin Kft.
1165 Budapest Újszász utca 96/C
Adószám: 11749871-2-42

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!