Spanyol határok nélkül!

Mit reggeliznek a latin-amerikaiak?

Míg a spanyol reggeliből már nálunk is ismert a tortilla de patatas (krumplis omlett) és a chocolate con churros (forró csoki csörögefánkkal), addig szinte semmit sem tudunk a latin-amerikai reggelikről. Mit esznek, mennyit esznek, egyáltalán, fontos-e számukra a reggeli? Kis kajakitekintő.

 

A cikk megírásában segítségemre volt kedves ismerősöm, Dorka, aki jelenleg is latin-amerikai körútját járja. Köszönöm szépen!

 

Kolumbia
 
A reggeli az egyik, ha nem a legfontosabb étkezés. A legtipikusabb reggeli egy bögre kávé vagy forrócsoki, arepával (kukoricalisztből készült lepény), esetleg chorizoval (kolbász). Az arepa egyébként Venezuelában, Ecuadorban is fellelhető.
Sokszor esznek még rántottát is, de kis adagban, nem úgy, mint a magyarok. Hozzá kenyeret fogyasztanak. A kiadósabb reggeli akár leves is lehet, hússal, rizzsel. Piacokon gyakorta látni, hogy sokan reggeliznek húsos, zöldséges levest. Hogy hány órakor, az a munkájuktól függ. Van, aki már 5-kor nekiül, de van, aki 9-kor eszik.
 
 
Ecuador
 
Hasonlók a reggelis szokások, mint Kolumbiában. Dorka viszont azt is írta, hogy a városokban már kevésbé tradicionális módon élnek, náluk nem tapasztalta, hogy olyan fontos szerepe lenne a reggelinek.
A gyors reggelizők általában kenyeret, rántottát, esetleg gyümölcsöt esznek.
Sok a pékség mindenhol, a kenyér pedig nem olyan, mint nálunk (nincs ropogós vekni), inkább fehérlisztből készült kis kifli/zsömleszerű puha “kenyerük” van.
 
Mexikó
 
A mexikói reggeli igen tartalmas: bőségesen nyerhetsz belőle energiát. A tojás és a hús minden tradicionális mexikói napindítóban benne van. Az egyik tipikus étel a “huevos rancheros”, amely sült tojásból és pirított paprikából áll. Ezt kukoricalepényre helyezve fogyasztják, babbal dúsítják és paradicsomot, avokádót, reszelt sajtot is szívesen tálalnak mellé. Van másik tipikus reggelijük is, amelynek az elkészítése ugyanakkor már időigényesebb: ez a chilaquiles. A tortillafalatkákat szósszal locsolják le, kísérőnek pedig valamilyen húst adnak mellé. (Általában marha- vagy disznóhúst.)
 

Huevos rancheros

 
Argentína
 
A dél-amerikai kontinens déli pontján olyan reggeliket találunk, amelyek szinte teljesen azonosak egy átlagos európai reggelivel, hiszen mondhatjuk, hogy Argentína majdnem 100%-ban az európai bevándorlók leszármazottaiból áll. Imádják a péksütiket kávéval, tejjel, és létezik náluk a francia croissant-hoz hasonló sütemény is, amit ők “medialuna”-nak (félhold) hívnak. Hozzá vaj, lekvár mindennapos, ahogyan a mate tea is, mint az egyetlen tipikus argentin alkotóelem. A mate főzet egy élénkítő hatású, kesernyés tea, amit évszázadok óta fogyasztanak a dél-amerikai államokban, eredetileg tökből, egy speciális szívószállal. Ma már a csészéből ivás a kényelmesebb.
 

Argentin péksütemények

 
Van tapasztalatod valamelyik latin-amerikai ország reggelizési szokásairól? Küldd el nekünk a cikk alá a Facebook-on: https://www.facebook.com/spanyolonline/
 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!