Spanyol határok nélkül!

Lenyűgöző spanyol katedrálisok

Ha elrabolnak és bekötött szemmel kiraknak egy idegen országban, honnan tudod, hogy Spanyolországban vagy? Onnan, hogy minden valamirevaló városban áll egy kolosszális katedrális!

 

Spanyolországban jelenleg 102, igen, százkettő darab katedrálist tartanak nyilván. Ezek zöme több száz éves múltra tekint vissza és már önmagában is elég turistacsalogató látvány, hát még, ha a körülötte terpeszkedő, középkori hangulatot árasztó spanyol városkákat is hozzáadjuk! Ahogy nálunk minden városban és faluban akad egy-egy Rákóczi vagy Kossuth út, úgy Spanyolországban is mindenhol van egy Plaza Mayor, azaz Főtér, és nagy eséllyel ott találod a település legnagyobb katolikus épületét is.

Borzasztó nehéz a választás, de azért megpróbálok dióhéjban, sok képpel bemutatni neked öt spanyol székesegyházat. Elképesztő pompa és kreativitás!

Sevilla

A sevillai katedrális a világ legnagyobb gótikus katedrálisa, egyben a világ harmadik legnagyobb keresztény temploma (A római Szent Péter-bazilika és egy brazil székesegyház után). Különlegessége a harangtorony, amelynek nem véletlenül van külön neve is (La Giralda): egykoron arab imatoronyként funkcionált, de a spanyol visszahódítás (reconquista) után, amikor minden arab kézen lévő terület újra spanyol fennhatóság alá került, beolvasztották a katolikus építménybe. A La Giralda 104 méter magas.

Burgos

A burgosi katedrális légies szépsége sok turistát megérint. A gótikus stílus nyúlánk tornyai könnyedséget adnak az irdatlan épülettömegnek. Szinte már úgy látjuk, hogy az egész székesegyház a levegőben lebeg. Mindehhez tegyük hozzá, hogy a burgosi katedrális lejtőre épült, ami a XIII. századi építészetben elképesztő kihívást jelentett. A végredményre már évszázadok óta büszkén tekintenek a spanyolok.

León

León katedrálisában a fények játsszák a főszerepet. A román stílushoz képest a gótikában rengeteg az oszlop, az ív, ami lehetővé tette, hogy az addig szürke és sötét templomok belsejébe behatoljon a természetes fény. A XIII. századi ember, aki szentmisén vett részt a leóni katedrálisban, a mennyekben érezhette magát, annyi féle színes üvegen szűrődött át a fény, szivárványszínbe öltöztetve a teret. León székesegyháza őrzi a világ egyik legjelentősebb, középkori eredetű üvegablak csoportját.

Toledo

1226 és 1493 között épült meg Toledo katedrálisa, így a gótika minden stílusjegyét – a koraitól a későiig – magán hordozza. Ez a székesegyház a spanyol gótika utolsó építménye, amelynek mudéjar (arab) stílusú tornya 92 méterre magasodik az égbe. 

Mallorca

Ha még sosem jártál a Baleár-szigetek valamelyik szigetén (Mallorca, Menorca vagy Ibiza), az utazási irodák ajánlatai alapján azt hihetnéd, hogy ezeken a helyeken csak tengerpart, homok és szálloda van, pedig dehogy! Mindhárom sziget gazdag kultúrával, történelemmel dicsekedhet. Mallorca katedrálisa a római kori városfalra épült, így nem csak templom, hanem erődítmény benyomását is kelti. Itt található a legnagyobb európai rózsaablak, fő hajója a kereszténység egyik legnagyobb templombelsőjét rejti, és még egy múzeum is helyet kapott itt, rengeteg kegytárggyal.

Te melyik spanyol katedrálisban voltál már? Írj nekünk hozzászólásban!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!