Spanyol határok nélkül!

Panama, két óceán országa

Manuel Noriega egykori panamai diktátor halálának kapcsán a kis közép-amerikai ország a figyelem középpontjába került. Nézd meg, milyen a távoli Panama és mi az, amit nekünk, magyaroknak is illik róla tudni!

 

Habár csak közvetve, de mégis elmondhatjuk, hogy Panama partjait két óceán nyaldossa: nyugaton a Csendes-óceán, keleten pedig a Karib-tenger, így közvetve az Atlanti-óceán határolja. Ennek a kivételes földrajzi elhelyezkedésnek köszönhető, hogy épp itt épült meg a Panama-csatorna, Dél-Amerika kétségkívül legjelentősebb gazdasági beruházása.

A csatorna építését még a XIX. században elkezdték, de a rengeteg politikai csatározás, sikkasztás (“panamázás”) és emberveszteség miatt (több, mint 22 ezer munkás halt meg sárgalázban vagy maláriában) az építkezés több évtizedig húzódott. Panama 1903-ban kiáltotta ki függetlenségét Kolumbiától, az elszakadási törekvéseket az USA is támogatta és így kerültek az amerikaiak a képbe, mint a Panama-csatornába legtöbb pénzt pumpáló nemzet. Az első hajó 1914. augusztus 15-én haladt át a csatornán, ma pedig már évi kb. 13 ezer hajó rövidíti itt le az útját.

 

A panamai kikötő egy mólója

A Panama-csatorna

  Mint minden modern város az amerikai kontinensen, Panama fővárosa (alias Panamaváros) is őrzi a régi, történelmi városrészét, ugyanakkor telis-tele van magas irodaházakkal és felhőkarcolókkal. A képen látható katedrálist 108 évig építették (no lám, nem csak a Sagrada Familia készül ilyen lassan), felszentelésére 1796-ban került sor. 2015 és az idei év között zajlik a felújítása, cirka 12 millió dollárért.

 

Panamaváros katedrálisa

 

Panama fővárosa Panamaváros

Panama volt a világon az első város, amely a Csendes-óceán partján létesült 1519-ben. Az UNESCO a történelmi városrészt felvette világörökségi listájára. Ez a belvárosi negyed a XVII. század óta változatlan utcaképet mutat.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!