Spanyol régiók – Andalúzia

2013 január 24. | Szerző: |

Aki járt már Andalúziában, csak szuperlatívuszokban tud beszélni róla. Pazar kertek, arab építészet, gyönyörű tengerpart és a Sierra Nevada fenséges látványa – ismerd meg közelebbről te is ezt a csodás régiót!

Általános adatok

Terület: 87.268 km2 – Spanyolország 2. legnagyobb tartománya

Lakosság: 8 450 000 fő – ezzel a legtöbb lakosú spanyol tartomány

Éghajlat: mediterrán – forró nyarak, kevés csapadék, akkor is vihar formájában; a Sierra Nevada hegycsúcsai ugyanakkor az év egészében havasak maradnak. A tartományban a napsütéses napok száma meghaladja az évi 300-at. Nyáron a városokban nem ritka a 45 fokos hőség. A telek enyhék, és a legtöbb csapadék ősszel és télen hull.

Főbb városok: Sevilla (a tartomány fővárosa), Málaga (ipari központ), Córdoba, Granada.

Folyója: Guadalquivir

600x6002

Turizmus

1. Arab emlékek mindenütt

arab csempék – tipikus díszítőelemek

Spanyolország hétszáz éves arab megszállása során számos csodás műemlék épült, a reconquista (a spanyol földek araboktól való visszafoglalása) alatt azonban sokat eltüntettek a föld színéről. Andalúzia rengeteg arab műemlékkel dicsekedhet: a córdobai Mezquita, a sevillai Giralda, a granadai Alhambra a legkiválóbb és legtöbb turistát vonzó épületek. A páratlan mázas arab csempék, az ún. “azulejo”-k szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. Nem csak műemlékekben, hanem éttermekben is sokszor díszítő elemként használják a csempéket.

2. Híres ünnepek

Ha el szeretnéd kerülni a nyári forróságot, nem fogsz tavasszal sem unatkozni Andalúziában, kapásból két világhírű programba is belefuthatsz. Az egyik a sevillai Feria (Feria de abril), melyet áprilisban tartanak, és egy hét tömény szórakozás, vásár, programok, tánc és zene az egész. A másik ennél sokkal komolyabb, komorabb: a szent hét Sevillában. A húsvét előtti héten néma felvonulásokkal, keresztúttal emlékeznek meg Jézus keresztre feszítéséről. (Itt írtam erről bővebben.) A vásároknak egyébként is nagy hagyománya van a régióban: többek között Córdoba, Ronda és Jerez de la Frontera is szervez híres mustrákat.

3. Minden egyéb

– Tudtad, hogy a bikaviadal andalúz eredetű? A sevillai aréna az egyik legnagyobb Spanyolországban.

– A flamenco, a leghíresebb spanyol tánc szintén andalúz gyökerekkel büszkélkedhet. Kialakulása a XV. századra tehető, és ötvözi az arab, a cigány, a zsidó zenei elemeket. Granada, Cádiz és Sevilla egyes negyedeiben még mindig elég sok a “tablao” nevű hely, ahol a lehető leghagyományosabb módon rendezik a flamenco esteket: egy vendéglő pincéjében leül a zenész egy szál gitárral, két-három flamenco táncos pedig improvizál a dallamokra. A nézők körbepakolják a székeket, az előadók a kör közepén táncolnak. Óriási élmény!

Sevilla – a katedrális és a Giralda

– A leghíresebb spanyol leves, a gazpacho, szintén ennek a régiónak a szülötte. Ez talán nem véletlen: ha ismered a gazpacho-t, tudod róla, hogy hideg zöldségleves, melyet nyáron fogyasztanak. És hol is eshetne jobban, mint a forró andalúz nyárban?

– Európa legnagyobb természetvédelmi területe, a Parque Nacional de la Doñana csodás vízimadaraival és termőterületté alakított részeivel vár. A narancs, az olívabogyó, a rizs termesztése zajlik itt.

– A leghíresebb tengerparti helyek a Costa del Sol, a Costa Tropical és a Costa de Almería, melyek közül az első fogadja a legtöbb strandolót. Az ötvenes években indult a Costa del Sol diadalmenete, amikor olyan hírességek kezdték látogatni, mint Marlon Brando, Frank Sinatra vagy Brigitte Bardot. A világ felfigyelt a csodás nyaralóhelyekre, azóta is töretlen a népszerűsége.

A granadai Alhambra palotaegyüttes

Személyes élményeim alapján bátran ajánlom neked első spanyolországi kiruccanáshoz az andalúz helyszíneket. Csodálatos az egész tartomány, hihetetlen épületekkel (sosem felejtem el, hogy a Mezquitát 3 óra volt bejárni, pedig “csak” egy katedrális!), közvetlen emberekkel és igazi spanyol életérzéssel vár téged is Andalúzia, Spanyolország gyöngyszeme!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Keresés a honlapon

600x6004

Kövesd a Facebook-on spanyolságaimat! :)

500 Ft-os kuponod: Espa50015

Használd fel első vásárlásodnál! http://spanyolozzotthonrol.hu

Archívum

Kapcsolat

Jusztin Ági
www.spanyolonline.hu
www.spanyolozzotthonrol.hu
info@spanyolonline.hu
Dancsok-Jusztin Kft.
1165 Budapest Újszász utca 96/C
Adószám: 11749871-2-42

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!