A latin zene színe-java I. – Női előadók

2011 április 30. | Szerző: |

Ha túlélted a sonkaevést (sikeresebben, mint én), már biztosan készülsz a nyárra! A közelgő Shakira koncert apropóján is gondoltam, készítek egy három részes összeállítást arról, mit hallgatnak/hallgattak odaát, Latin-Amerikában a bulizni vágyó emberek, kik a legnagyobb legendák a zeneiparban.

Első bejegyzésemben a női előadókat gyűjtöttem csokorba. Lesznek ismerős arcok, de garantálom, meg fogsz lepődni párszor!

  • Thalia

Rajongói nem csak kivételes hangja, hanem szépsége miatt is odáig vannak érte, nem egy youtube-os bejegyzésben a világ legszebb nőjeként emlegetik. A lenti videó erre is tökéletes példával szolgál. A mexikóiak énekesmadarára talán nem vetett jó fényt, hogy Tony Mottola-val kötött házassága apropóján Amerikába költözött, és „cserbenhagyta” hazáját, de hát van, akinek ez belefér. Szegény aztán megpróbálkozott angol nyelvű albumokkal, egytől egyig totális csőd lett… Megpróbálták őt begyömöszölni a dögös amerikai feleség skatulyába, de ezzel a zenéje elvesztette minden latinos varázsát. Ha a kilencvenes évekből keresel tőle dalokat, garantáltan nem fogsz csalódni!

Rajongói oldala: http://www.thalia.com/es

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=SSPXcq-uQY8 (szerintem nagyon mexikós)

  • Gloria Estefan

Érdekes, nálunk ez a remek énekesnő csak európaira hígított popslágerekkel ismert, már a nyolcvanas évek közepétől. Amit viszont otthon művelt, az a nagybetűs latin zene! Jobban mondva, nem pont otthon, mert a család nem cimborált Castro bácsival, így az emigrációt választották, és Amerikában telepedtek le. Számtalan slágere szól szülőföldjéről, többek között a videóban látható Mi tierra. Férje pedig az az Emilio Estefan, aki például Thalía karrierjét egyengette, de rengeteg dalon dolgozott együtt Jennifer Lopezzel és Ricky Martinnal is. Jelenleg Miamiban élnek, három éttermet és egy szállodát vezetnek, ha pedig unatkoznak, világslágereket írogatnak a teraszon.

Rajongói oldal: www.gloriaestefan.com

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=dTwiqDObXvg – Mi tierra, Marc Anthony és Gloria Estefan duettje

  • Shakira

Ki ne ismerné popos spanyol vagy angol nyelvű dalait? Biztosan jut belőle jócskán a budapesti koncertre is. Én most egy másik oldalát szeretném megmutatni.

Shakira édesapja libanoni származású, talán emiatt kezdett az énekesnő 15 éves korában hastáncolni. Nos, ennek lassan húsz éve, és az eredményt több koncertjén is bemutatta 2007-ben. Hastánc közben énekelni, ráadásul jól, szerintem őrületes izommunka lehet! Kíváncsi vagyok, a rajongóin kívül vajon ismeri-e valaki az Ojos así című számot. Itt az alkalom!

Rajongói oldal: http://www.shakira.com/

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=0Z9w8s2l8NM

  • Olga Tañón

A puerto rico-i énekesnőt a dominikai merengue egyik legjelentősebb képviselőjének tekintik a karibi térségben. A kilencvenes évek eleje óta aktív előadó olyan óriási sikerű dalokat szerzett, mint a Muchacho malo vagy az Es mentiroso (ld. videó). Rajongói nagy tisztelettel beszélnek róla, mert egyrészt nem sablon-nő cicababa típus, hanem igenis meri vállalni önmagát, másrészt pedig három gyermeke közül a legidősebb az autizmus egy ritka típusában szenved, Olga pedig kivételes tartással viseli ezt a terhet.

Rajongói oldala (http://olgatanon.com/2011/) profin összerakott weboldal, több újdonsült videoklipet is találunk rajta.

Legnagyobb sikere: http://www.youtube.com/watch?v=8kw0AKDrZEQ

Te ismersz más, nálunk elhanyagolt latin női előadót?  Ha igen, oszd meg velünk! Dalcímeket, weboldalakat szívesen fogadunk!

A következő részben a férfi előadókat elemezzük.

Addig is: táncoljatok! 😉

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Keresés a honlapon

600x6004

Kövesd a Facebook-on spanyolságaimat! :)

500 Ft-os kuponod: Espa50015

Használd fel első vásárlásodnál! http://spanyolozzotthonrol.hu

Archívum

Kapcsolat

Jusztin Ági
www.spanyolonline.hu
www.spanyolozzotthonrol.hu
info@spanyolonline.hu
Dancsok-Jusztin Kft.
1165 Budapest Újszász utca 96/C
Adószám: 11749871-2-42

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!